Pages

Saturday, February 16, 2013

Refleksi Hati

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah.
 Berperang dengan perasaan pastinya bukan mudah. Mengendali perasaan itu suatu hal lagi yang cukup rumit. Rumit bila pemandunya bukan iman yang tertanam dalam jiwa. :(. Sekalipun puas 'mengomel-ngomel', mengadu pada ukhti2, kakak2...ia bukan suatu jaminan kita akan berkata "Yes, settle!".  Bak kata seorang ukhti fillah;
"sekarang ni semua orang pun tengah mengalami tarbiyyah perasaan. Beruntunglah dan tahniah awak tak terkecuali..", ukhti itu senyum meleret~~

rezeki tiba, panggilan datang..saya ambil keputusan untuk bertolak. Uzlah. Muayasyah. Eh, tapi kadang-kadang terfikir adakah hanya sekadar mahu ambil kesempatan peluang untuk bersendirian? Lari dari 'hiruk-pikuk' kota Irbid yang tercinta? *dusy* entah berapa kali proses tajdid niat itu crucial crucial crucial untuk dilakukan.

setelah 4 jam lebih perjalanan yang penuh drama, tiba juga di tanah yang cukup sejuk itu. Seriusnya, lama saya tidak menapak dan menyapa debu-debu di situ. Tarbiyyah perasaan tu datang lagi dan lagi menguji. Susah ye bila hati sendiri tak mampu di dakwah fardhiah kan. T_T. Dalam bayt yang penuh dengan sifat malu itu, saya kalau boleh seusaha mungkin mahu mengasingkan hati dari rantai dunia. Tolonglah, biarlah saya sendiri bersama kehidupan yang Dia Redhai. Saya pergi dapur dan tolong kakak bayt itu menghiris kobis untuk dibuat popia esok hari. Saya buka topik lebat-lebat sekitar taaruf diri, waqie bumi, skill DF, cabaran 'pembentukan' (baca:takwin). Cuba longgar-longgarkan rantai2 itu yang amat menjengkelkan.

Mengenali dan bergembira bersama ukhti-ukhti di bumi itu yang malang sekali, baru kali ni saya sempat turun ke rumah mereka. Memang langkah kanan sungguh saya menjejak ke bayt itu, sebab malamnya ada surprise birthday besar-besaran dan makanan memang banyak,lazat dan yang tidak pernah anda rasa sebelum ini (terima kasih..lepas ni boleh cuba buat resepi baru kat irbid. hihi ^_^). Tika saat yang meriah-meriah itu, saya cuba buka ruang untuk hati saya merefleksi diri dan kerja-kerja selama ini. Bukan lah sambutan meriah itu yang buat hati saya girang gembira kerana dapat makan free, tapi usaha dan kejernihan hati ukhti-ukhti di situ yang membuat mereka menerima dan mencerna tarbiyyah dengan baik. Saya tahu bukan senang untuk berjuang di bumi yang kaya dengan darah kesyahidan 3 sahabat Rasulullah saw. Dan malam itu, saya lihat sebuah keajaiban perhubungan hati orang-orang yang berpesan dengan kebenaran dan kesabaran. Indah. Allah sahaja Yang Menyatukan hati-hati mereka. Allah.
*akankah hati saya sejahtera seperti itu? 

Malam itu juga sempat saya membelek satu tajuk dari buku Taujih Ruhiyyah. Mata saya terhenti pada tajuk tawakkal. Hati saya tertusuk. Tak terkata , betapa kuat jeritan yang saya tahan. 

"tawakkal ialah anda melimpahkan seluruh urusan anda kepada Allah taala. Tawakkal juga bererti percaya kepada Allah taala, beriman kepada kemampuan,kekuatan, dan ilmuNya. Jadi, tawakkal ialah bersandar secara total kepada Allah taala dan hasilnya ialah beriman secara nyata kepada sebahagian nama dan sifatNya.."

Entah berapa banyak ketakutan yang tidak saya sandarkan padaNya. Berapa besar kerisauan yang saya tidak pulangkan pada Dia. Keraguan yang saya tidak padamkan dan yakin bahawa Allah ada bersama.

Mungkin saya sangat kurang iman dan tawakkal pada Dia Yang Maha Mentadbir. Mungkin kita semua sekali *akhawatyy seperti itu.

Astaghfirullah.
syukur padaMu memberi kami sebaik-baik tarbiyyah agar kami mencari jalan pulang yang asal kembali pada Mu. Ya Rabbul-Jalil. Ya Hayyu. Ya Qayyum.
Mohon sejahterakanlah hati-hati kami sehingga kami layak bertemu denganMu di syurga kelak.
Ameen ya rabbal 'alameen.


Bayt Israa.
5.12 pm.

No comments:

:::ShareThis:::

Tanya-tanya.