Pages

Monday, May 26, 2008

-->Isian Perjalanan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Assalamualaikum WarahmatuLLAHI Wabarakatuh.






Detik 3 berlalu,sudah lebh kurang 1 jam lebih sejak Shadiqil-Wafiy meninggalkan tanah air ini..menuju ke Kota Suci dan Kota Cahaya.Terus,sejak dr tadi walau dlm keadaan mamai2..mindaku pada nombor2 tertera di skrin gadjet fikir2 sudah pukul 3 kah?pasti Nadhij sudah berangkat...

[monolog:Ih,sedar dr tadi diriku tertidur shingga kesian Ukhti terpaksa cook rice atas ketertiduran aku...oh,sedangkan Ukhti juga yang membasuh orange plate sblm itu..uuh,dirimu harus membayar 'hutang' deyh!]


Doa ku panjatkan semoga selamat dan sejahtera mengiringi sahabat dlm perjalanan menuju taqarrub biLLAH.Entah mengapa,tepat jam 3 tadi,aku merasa sedih...sedih yang bahagia,merasa gembira untuk sahabatku yang menjejak kaki ke tempat permulaan dakwah ISlam...merasa gembira untuk sahabatku yang esoknya InsyaAllah 'bertemu' Rasulullah SAW;begitu tuturnya...Alhamdulillah 3x..


Ya Allah,limpahkanlah rahmat buat sahabatku ini,berkatilah dia sebaik sahaja jejak kaki hambamu itu melangkah ke Kota SuciMu.~ameen....~




Menjejak kaki ke Makkah dan Madinah..maka khabarkanlah kepadaku andai ada destinasi di bumi ini yang lebih indah dari itu?Sungguh,akan lebih mampir dgn para Syuhada' di sana,akan lebih mampir dengan Rasulullah S.A.W di sana,akan lebih mampir dengan Allah S.W.T di sana,akan lebih mampir dengan para sahabat di sana,akan lebih mampir dengan imam-imam di sana...akan lebih terasa Ruh Dakwah yang 'bertebaran di sana'...



"Nadhij,bila anti dah ada kat Mekkah dgn Madinah,nti akan lebih dekat dgn Palestin...",
"Itulah,dgn negara2 yg lain....sbb jarak dye mcm kite dgn Thailand je kan...."
"dan..semuanya mcm b'laku di sekeliling anti je..[dkt dgn suasana].."
~perbualan dlm masa yg singkat lbh kurang 3 jam sebelum berangkat~
{doaku moga Nadhij tidak lupa mendoakan segala kebaikan buat mereka dan moga kita juga dikurniakan rezeki olehNya utk menjejak kaki di TANAH MULIA itu~ameen...}

^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^


"....Umur itu mutiara terindah tak ternilai dan sepatutnya adalah untuk mengisi rumah di Akhirat...." (Amr bin Ubaid),Mukashafah Al-Qulub,Imam Al-Ghazali)


#Gitu aku petik dari kata-kata melalui pembacaanku yang msh ciput lagi...Sohih,umur/masa itu mmg suatu yang tidak ternilai harganya..tdk bisa dipatah balik sprt yg ada dalam khayalan Doraemon,deh...dongengan kartun semua itu!


---MAKA SUDAH LETAK TARGET UNTUK CUTI INI?--


#hmm...2 minggu ku kira..byk @ sikit?pejam-celik2,pasti terasa amat singkat perjalanan..Tapi,pastinya,cuti harus digunakan sebaik mungkin...dan ia berlainan bg stp individu;

  • spt Sohibiy..cutinya menjejak kaki ke Tanah Suci,
  • ada org cutinya penuh dgn ceramah-ceramah dan pembentangan kertas kerja,
  • ada org cutinya sibuk dgn study,study,study,study...
  • ada org cutinya wow,tight sekali dgn jadual2 kelas tambahan,kelas muzik,kelas mengaji...[btp byk kelas]...
  • dan ada juga cutinya perkampungan ilmu (hehehe),kursus kenaikan pangkat (huhuhu)..
  • tak kurang cuti yang diisi dgn lepak,tgk TV,parkour,main game,layan 'blues'..dan
  • b'bagai action yang x de faedah..ntah apa matlamatnya?


#Sering kali terdengar suara2 ketidakpuasan hati;

"Eeiih...geram betullah!Kalau cuti,cuti jelah..pehal ada program lak ni!!"

"Ala...cuti ni org nak privacy ah!Malas ah nak gi bende2 tuu sume.."

"..kisah apa aku?!cuti,cuti akulah...sukahatilah nak buat apa!.."


Ehm..teringat kata-kata seorang Murabbi berjasa:


"eh..cuti tu,sekolah je cuti..awok tak cuti (which mean still kena belajar gak)"


SOHIH!Hakikatnya "cuti" tidak bermaksud "cuti" sepenuhnya..scr semulajadinya manusia ttp akan melakukan kerja dan bergerak...jika x bergerak,apa maksudnye tu yeh?Malah cuti itu pun bukan milik kita...bisa aja Allah berikan banyak,banyak,banyak,banyak kerja...dan menarik masa terluang yang kita ada itu bila-bila masa sahaja....Nikmat di dunia itu mmg sgt singkat!
(For an example;a country who suddenly their government or Yang Dipertuan Agong say "School today!"....because that day is his/their busy day so he want the citizen also have a busy day due to his/their tension...)
hohoho.. x adilnye!agak merepek situasi ini tapi bisa berlaku kan?kan?kan?...



Makanya,pergunakanlah masa antum dgn sebaik-baiknya..selagi ia masih ada..'Ingat lapang sebelum sempit'.Letakkan target dengan sbetulnya..krn hidup itu mesti ada misi dan visi serta matlamat sentiasa dan usahakan untuk melaksanakannya dgn semangat yg tinggi sprtimana semangat antum sewaktu merancang target2 itu...dan berdoalah padaNya selalu..


"Manusia itu hanya merancang dan Allah jua YANG MENENTUKAN"



& sedikit peringatan
"Al-Waqt kassayyif,fa in lam taqta'hu,qata'aka"
(Masa itu ibarat pedang,jika kamu tidak memotongnya dia akan memotong kamu)

Tidak merasa rugikah andai sedang yang lain mencari manfaat untuk dirinya dan anda pula menjemput kekosongan ke dalam hidup?


Sekian.
Wassalam
Barakallahu laka,fi malika wa ahlika.
Maaf andai tersilap kata,tersalah bicara,terumpat nista....sudi bantu memperbaiki lemahnya aku?~mohon komen...~

2 comments:

Anonymous said...

salam `alai...ana juga seperti anti wahai saudaraku.Semalam kerap kali bai`ah kalian bertandang di ingatan.Ana saksinya.Janji harus dikotakan. Kata2 Nadhij membuatku bungkam ketika itu. Ingin ku menjerit & menerpa Nadhij supaya menghentikan perckpnnya. Ingin bertaut kpdnya & mengatakan "InsyaALLAH everything will be fine" nmn ungkapan itu tidak terluah.Ingin ku katakan.Ana nak kirimkan doa...Doaku supaya anti pulang dgn selamat,hanya itu yg ku harapkn.Doaku moga perubhn yg lbh mntp meskipun anti sudah mantap. Rasa cemburu Nadhij mendahului tp bangga kerna shbt nahnu mendahului dlm usia yg cukup muda ttp pemikirn yg cukup matang.Seruannya sudah smpi. Itu rezekinya.Lagipun dosa2 ku terlalu byk ,malu utk pergi ke tanah suci dgn hati yg kotor penuh dgn debu2 dosa. Sama2 kita doakan moga Nadhij selamat, sihat serta diberi kekuatan wa ketbhn menempuh ujian di sana-adu`a sallahul mu'min

~nur~

aRju As-SiddiQiyyah said...

waalaikisalam..
~Benar..hari ini kata Nadhij akan 'bertemu' Rasulullah..pasti sangat bahagia~Alhamdulillah..semoga Allah tetap terus mengekalkan hidayah IMAN ini..

~Ya wahai sahabatku,diriku juga penuh dgn noda2 hitam,takut sekali ingin jejak kaki ke Tanah Suci lagi mulia..walau harapan tetap ada.Sama2 kita alirkan nasuha nurani singkir hitamnya hati...insyaAllah,ameen~

~Emang sejak dr semalam,sering ana terfikir "bagaimana Nadhij di sana?"..pastinya setiap perbuatan mendatngkan kebaikan...shngga terasa malu andai waktuku dibiar terus berlalu tanpa sbrg manfaat...
Nadhij mmg yg terpilih untuk jejak kaki di situ,insyaAllah..dia kuat menempuh segala kesusahan..Penjagaan ALLAH bersamanya..ALLAH sebaik-baik Pelindung..

p/s:rindu sama Nadhij..;)

Wassalam

:::ShareThis:::

Tanya-tanya.