Pages

Tuesday, July 15, 2008

...SuLBaH iTu...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Assalamualaikum warahamatullahi wabarakatuh
Alhamdulillah...dapat juga diriku untuk mencoret,walau mungkin tidak sebanyak mana..walau kini pagi kian menjelang,(erm..bukan kian,tapi SUdaH!)..masih diberi kekuatan olehNya hingga mata ini masih belum merasa untuk pejam.,mungkin ya sbntr tadi ..Tp daya 'inertia' ku agak tinggi kot waktu ini..ehm,pandai2lah harung hari esok ye..!~Masih belum sempat untuk sambung post sebelum ini..mungkin itu takpe,tangguhkan dulu perhaps.
In fact,ikut perancangan ada byk sebnrnye mahu diceritakan...tp tidak berkesempatan,insyaAllah lain kali ..itu pun jika masih ada ura-ura 'rajin'..~Bismillahirrahmanirrahim~

"Ya ukhti,ana ada nak bagi cadangan..."

Haa?Aku agak sedikit tersentak dengan ayat yang baru x tak sampai 3 saat ku dengar.Ukhti itu masih duduk posisi tahiyyat-awwal menunggu bicara.Aku kaget campur teruja.Pastinya idea bernas,insyaAllah mantap-mantap..perlaksanaannya juga mantap!~ameen..Aku beri ruang.Ukhti buka balik bicara yang tadinya hampir terkunci sebentar...

"Ana cadangkan supaya buat sulbah kat al-*min ni..".Suaranya antara jelas dgn tdk jelas.Atau gegendang telingaku yang tersekat..?aha..taklah,betul..!Ukhti terus bicara,terangin 'manifesto' gempak gepita. Fikiran mula ubah aliran,awalnya..ehm,sebenarnya ku ingatkan ttg K&K,tp..apa salahnya ?bicaranya bicara benar,bicaranya bicara jujur ..bicaranya bicara manfaat..tiada menyimpang dari pesanan Ilahi surah Al-'Asr.Aku pasang telinga GAJAH.Untuk tika itu..terpaksa stop..kalam perINGATAN sedang bergerak..~~

"Ya Ukhti,ha..x habis lagi sebenarnya.(smbung balik)"..two works in one time.Hand-in-hand masih bergerak melipat kain putih yang masih terlentang di ribaan lantaran stop untuk mendengar tazkirah dari rofiq seperjuangan.aha..tajuk itu lagi!Ukhti masih terang2 'manifesto'...berselit-selit dengan buah pertanyaan,fikiran dan pandangan dariku.Ya Allah.bagusnya ukhti ini!Masih ada yang perihatin...the more the merrier!

"Ana kan selalu balik lambat,pastu ada satu hari tu ada banat form * cakap...(woops,manifesto rahsia!).OOoo..aku muncung lopong mulut.Ya tak ya jugak..insyaAllah akan ku usulkan.

"kenal tak Kak ********?"..Aku angguk2 je walaupun sebenarnya x dengar jelas nama.KIra kenal lah tu kot..thee..hee..hee..Pegun gamam dengar butir bicara ukhti.Bagai tak percaya je..!Malu dan rendah diri rasa.Apabila si A ingin menyambung ukhuwah erat silaturrahim Muslim dengan B,tiba-tiba B menolak hanya berpegang pada alasan "siBuk"??!!Apa pendapat kalian...harus tidak ada yang menghalang perhubungan seorang Muslim dengan Muslim yang lain..(bukan silang jantina yeh!!).insyaAllah ini juga akan ku usulkan....

"Ana kalau boleh nak la..nak.."..bagai sekat2 ukhti nak sebut. "nak menyumbang pada Al-*min ni..".Alhamdulillah3x...sungguh,tak ramai yang macam ukhti.Kebanyakannya sering mengatakan "busy","nak study..","sibuk lar.."...,"oh..t*is***...x bleh.Satu pertanyaan dariku menerpa ukhti...

"insyaAllah..tak,tak mengganggu.."..munaqasyah ringkas tu kami tutup dengan snyuman ikhlas seorang Muslimah kepada Muslimah nya yang lain.Syukran aku lontarkan pada ukhti yang mengambil berat hal ini sedan kebanyakan masih dalam "own world"...moga mampu travel ke dunia lain,moga!

Hati agak girang lantaran bertambah ahli fi toriqid-da'wah...yang sudi hulur kudratnya sebagai seorang hamba Allah yang lemah.Setiap orang lemah..tapi setiap orang juga kuat.Itulah manusia,insaan..yang memang langsung x sempurna.Masakan ada?Kecuali Rasulullah S.A.W yang ma'sum..baginda miliki akhlak Al-Quran.....

(rumusan bakal bersambung....insyaAllah)

Wassalam

1 comment:

junioursity said...

sambung la..ana sgt2 berminat nak tau.tapi masalahnye cerita tergantung dan tak faham sbb bahasanya terlalu rahsie..;)

:::ShareThis:::

Tanya-tanya.